De wolf

Een monoloog over de Canis Lupus door Folkert Wesseling en Herman van Veen

De wolf; het is een van de meest gebruikte personages in sprookjes, mythen en fabels. Lang leek er voor het mystieke dier enkel nog een toekomst weggelegd in boeken en verhalen, maar niets is minder waar.

De wolf is back in town.

Sinds het jaar 2000 volgen natuurwetenschappers de bewegingen van de wolf in Duitsland. De verwachting was dat het dier zomaar in Nederland kon opduiken. Veel mensen zaten met smart te wachten. Anderen lieten het bos links liggen.

Uiteindelijk werd in 2011 de eerste zwervende wolf in Duiven gespot. Tot aan 2018 kwamen er steeds meer waarnemingen binnen. De spanning steeg: zou de wolf terugkomen naar Nederland? Schapen werden het slachtoffer. Boeren verdrietig. Faunabeheerders blij. En de media gek. Journalisten gingen zelfs massaal met busjes vol camera’s achter de wolf aan.

En nu in 2019 weten we het zeker: de wolf is “back in town”. Ze zit tevreden op de Veluwe. En daar blijft het niet bij, want er zijn meer wolven in aantocht. Wellicht hebben we volgend jaar een roedel in Nederland. Reden voor theatermaker Folkert Wesseling en Herman van Veen om een voorstelling te maken over de wolf.

Een voorstelling die op een theatrale wijze informatief vertelt over de wolf. Wie is het beest en waarom komt hij naar Nederland?  Doormiddel van interactie ontdekt hij hoe zijn publiek over de wolf denkt. En met anekdotes zorgt hij ervoor dat we de wolf lief, maar tegelijkertijd angstaanjagend vinden.

Folkert Wesseling

Foto: Esme de Vries

Toen Folkert als kersverse brugklasser voor het eerst voet zette op de Burgemeester Harmsma School in Gorredijk werd dramadocent Marius del Grosso per toeval zijn mentor. Het heeft zo moeten zijn, want al snel merkte Marius op dat er in Folkert het nodige acteertalent borrelde. Aangezien op de Burgemeester Harmsma School talentontwikkeling hoog in het vaandel staat, stond Marius aan de wieg van Folkert’s theatertoekomst en hielp hem met z’n allereerste acts voor de talentenjacht Kunstbende.

Nadat Folkert eenmaal op de planken had gestaan, was het lastig hem er weer af te krijgen. Na de Kunstbende volgde al snel het bevrijdingsfestival in Leeuwarden en ging het balletje steeds sneller rollen.

In het tweede jaar op de Burgemeester Harmsma School speelde Folkert mee in diverse producties van het schooltheater onder leiding van Marius. Met de theatergroep “Spek en Bonen” speelde hij op school, maar stond hij ook op de planken tijdens Oerol. Eén ding was duidelijk. Door de begeleiding van Marius del Grosso wist Folkert wat hij later zou willen worden: artiest.

Korte acts op feesten en partijen, straatfestivals en iepenloftspullen: nadat het zaadje was geplant, stond Folkert overal op de bühne. In 2010 kreeg hij een rol in “Hoe no Robin Hood?”, het Iepenloftspul in Opsterlân. Met zijn rol als Remco van der Wielen won Folkert op 15-jarige leeftijd de Gouden Gurbe voor beste bijrol. Juryvoorzitter Joop Wittermans benadrukte dat de prijs niet alleen een compliment was, maar vooral ook een stimulans om door te gaan met acteren.

En zo geschiedde. Folkert speelde later bij hetzelfde iepenloft de rol van “Billie Elliot” en maakte als 17-jarige puber zijn eerste eigen show. In samenwerking met het Nationaal Busmuseum in Ouwsterhaule trakteerde hij zijn gasten op voorstellingen in de bus. Maar liefst zes jaar lang bedacht hij ieder seizoen een nieuwe voorstelling in de bus, waarbij hij samen met zijn gasten een rondrit maakte van twee uur om het Tjeukemeer. Al rijdende werd het publiek vermaakt door Folkert’s interactieve vorm van theatermaken. In zes jaar tijd genoten zo’n 10.000 mensen van zijn busshows.

Tussen alle shows en rollen door slaagde Folkert er in om af te studeren aan de theateropleiding in Leeuwarden. Voor deze rasentertainer was er maar één beroep mogelijk: ZZP’er. Geboren en getogen in Fryslân zocht hij contact met collega’s, waaronder troubadour Adri de Boer. Ook bleef Folkert in de provincie diverse voorstellingen maken. Later kon Folkert zijn geluk niet op toen hij voor het eerst aan de slag mocht voor niemand minder dan Herman van Veen. Sinds drie jaar speelt Folkert in verschillende theaterproducties van zijn hand.

Op deze website kunt u alles lezen over de vele voorstellingen en optredens die Folkert verzorgt.

Media

Succesvolle voorstelling ‘De Wolf, back in town’ te zien in Fryslân

 

Een monoloog over de Canis Lupus door Folkert Wesseling en Herman van Veen

‘De wolf komt naar Friesland.’ Het zou zomaar een nieuwskop kunnen zijn. En niet eens gelogen, want theatermaker Folkert Wesseling neemt het mystieke dier mee het podium op. De voorstelling “De wolf, back in town” speelde in juli al tweemaal op het Herman van Veen Arts Center en op de Veluwe, vlakbij het wolventerritorium. Dat was zo’n groot succes, dat hoofdrolspeler en initiatiefnemer Wesseling heeft besloten de voorstelling nu ook te spelen in “eigen” provincie.

De wolf; het is een van de meest gebruikte personages in sprookjes, mythen en fabels. Lang leek er voor het mystieke dier enkel nog een toekomst weggelegd in boeken en verhalen, maar niets is minder waar. De wolf is back in town. Reden voor theatermaker Folkert Wesseling (25 jaar) om een voorstelling te maken over de wolf. Hij interesseerde zich erg voor alle nieuwsberichten die vertelden over opgemerkte wolvensporen, rondzwervende wolven, tot aan de vestiging op de Veluwe.

Enthousiaste reacties

Zijn solovoorstelling mocht rekenen op enthousiaste reacties. “Hoe één blonde jonge Friese kerel het voor elkaar krijgt om drie kwartier boeiend en humoristisch over een wolf te redevoeren. Van begin tot eind amuserend met veel wisselingen in tempo, verrassende wendingen, aangename overdenkingen, interactie met het publiek. Talentvol neergezet door Folkert Wesseling met onmiskenbaar een heerlijk Herman van Veen-sausje eroverheen. Een aanrader!”

Samenwerking met Staatsbosbeheer

“De wolf back in town” is een voorstelling die op een theatrale wijze informatief vertelt over de wolf.

Wie is het beest en kunnen wij begrijpen waarom de wolf voor de Veluwe heeft gekozen? Folkert heeft in de voorbereidingen veel met “wolvenexpert” Lennard Jasper gesproken. Hij is boswachter op de Veluwe, en de wolf zit ergens Lennards natuurgebied. Zonder de samenwerking met Staatsbosbeheer was deze voorstelling niet tot stand gekomen.

“Klussen” met Herman van Veen

Folkert is inmiddels al weer drie jaar te bewonderen in verschillende voorstellingen van Herman van Veen. Toen hij Herman vertelde over het idee om een voorstelling over de wolf te maken, was het antwoord; “Mooi, dan gaan we samen klussen aan de wolf”. Ze schreven beide het script, en Herman van Veen nam de regie op zich. Een mooie samenwerking tussen een zeer ervaren theaterman, en een jonge Friese theatermaker.

U moet goed zoeken om de wolf op de Veluwe tegen te komen. Deze voorstelling van Folkert, is iets makkelijker te vinden. Wij verklappen u graag waar en wanneer.

Voorstellingen

Klik hier voor voorstellingen op het Herman van Veen Arts Center en hier voor ‘De wolf’ op andere locaties.

‘De wolf’ is een co productie tussen Harlekijn Holand en Folkert Wesseling.

 

Informatie en boekingen:
fatemeh@harlekijnholland.com